Тази вечер кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров проведе онлайн

...
Тази вечер кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров проведе онлайн
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Към момента няма регистриран болен от COVID-19 старозагорец

Тази вечер кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров проведе онлайн конференция.



„ Към момента няма регистриран случай на болен от COVID-19 в община Стара Загора “
, съобщи той. „ Ние ще даваме информация постоянно, когато има нещо значимо “, безапелационен бе той.
 Община Стара Загора
 „ Информация за контактните лица с настанения болен в Стара Загора не може да бъде съобщавана от нас . Има наложени правила от Националния щаб и ние ги съблюдаваме “, сподели още кметът.



„ Ние не можем да решим всички проблеми, които жителите слагат
. През последните три дни има голям брой въпроси, слагат се разнообразни проблеми, изключително за
напредването сред градовете, само че заповедта на Министъра е ясна: пътува се единствено по незабавни случаи, по съответния ред. Ние си вършим съзнателно и правилно работата, само че единствено докъдето ни стигат пълномощията “, заключи градоначалникът.

От думите му стана ясно, че има обезпечени палатки за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които правят инспекция на 10-те КПП-та на входно-изходните пътни артерии, намиращи се на територията на Стара Загора. 
 Община Стара Загора
Проведени са диалози с управлението на ОД на Министерство на вътрешните работи, проверяващите да влизат в състояние на хора, които по медицински потребности би трябвало да преминат през пунктовете. Кметът посочи, че всевъзможен тип здравна документи би могла да бъде употребена, с цел да се потвърди нужда.

Тодоров добави още, че Община Стара Загора е подхванала всички ограничения всекидневно да се прави цялостно обеззаразяване на целия град, с цел да бъде оптимално лимитирана опцията от болест.

Временно е прекратена работата на Автогарата, като задачата е да бъде понижен пътникопотокът от хора, които пътуват от едно обитаемо място в друго и те да се насочат към по-малки транспортни средства.



„ Нека всички бъдат солидарни, че се намираме в изключително състояние “,
моли Тодоров. Той изясни, че прекъсването на междуселищните линии на публичния превоз, както и редуцирането на градските автобусни и тролейбусни такива, има за цел да ограничи скупчването на доста хора на едно място, с цел да се резервира здравето им.

Тодоров изясни, че са подхванати и ограничения за облекчение на бизнеса в Стара Загора, като компенсацията при ресторантьорите и наемателите на общински обекти, извършващи комерсиална активност, които няма да заплащат наеми за периода, в който продължава изключителното състояние.

За да бъде оптимално покрай хората и в тяхна поддръжка, отрасловият зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова, подсети, че Общината навременно е основала организация за доставка на медикаменти, както в града, по този начин и в дребните обитаеми места.

Въпроси по време на конференцията имаше още и по тематиката за ТЕЛК (решенията на Териториалните експертни лекарски комисии). „ Моята информация е, че експертните решения ще бъдат с удължено деяние “, изясни още Сотирова.

Информацията от здравното министерство гласи, че ТЕЛК могат да вземат решение единствено по документи, без обзор на място . Това значи, че в случай че човек не се яви на плануваната дата пред ТЕЛК, комисиите имат правото да вземат решение единствено по документи. Указанията сочат още, че решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито период изтича по време на изключителното състояние, не престават действието си до два месеца след анулацията му. „ Удължен е срокът и на рецептурните книжки и предписания “, добави още тя.

Друг значим въпрос също бе обиден - класирането и записването на дребните старозагорци в детски и образователни заведения . „ Всички деца, класирани за ясла на 4 март и записани в периода от 5 до 11 март резервират местата си.

Те ще постъпят в детското заведение незабавно след отварянето му, както и след даването на нужните медицински проучвания . Тя добави още, че на 26 март ще бъде оповестено и класирането за приема на деца в детските градини.

То ще бъде налично в онлайн системата на уеб страницата на Общината. Потвърждение за записване ще се прави по телефон или e-mаil в съответната ДГ, от 27 март до 10 април. Във всяко детско заведение ще има дежурен чиновник, който ще дава отговор на запитвания. Необходимите за банкет документи ще се показват когато се възвърне работата на детските градини.

А дали ще се вършат на децата, след дългата почивка, още веднъж чревни проучвания, както и ще им бъдат ли нужни бележки за контактност, Иванка Сотирова разяснява -
“Темата бе сложена на национално равнище, че най-малко към този миг, завръщането на децата в ясли и градини, няма да изисква нови цялостни проучвания, а единствено за моментно положение. Тя добави и че по всяка възможност ваканцията ще бъде удължена до 13 април ”.

Зам.-кметът отговори публично и на публикувана в обществените мрежи информация, че липсват защитни средства за Специализираната болница за интензивно лекуване за пневмо-фтизиатрични болести.

“Извършихме инспекция, която откри, че това не е по този начин. Екипите на общинската болница са снабдени с нужните консумативи. Тубдиспансерът има подготвеност, при нужда, да приема пациенти. Отделението е едно, а леглата са 25 броя. Спазват се и всички условия за стерилизация на пространствата, стана ясно още от думите Иванка Сотирова.



„ Имаме подготвеност зала „ Стара Загора “ (ДЗУ) да бъде предоставена за полева болница, само че се надяваме това да не се случи “,
добави още Живко Тодоров. Темата с контрола и спазването на рекомендациите на здравното министерство също откри своето място по време на онлайн конференцията на общинското управление и щаб.

„ От през днешния ден има двама глобени жители, за които е открито, че не съблюдават карантинния интервал. „ По информация на Министерство на вътрешните работи към този момент са направени и стъпките за формиране на досъдебно произвеждане.

Напомням, че отговорност се носи съгласно Наказателния кодекс . Следим от близко описите, които имаме от Регионалната здравна ревизия, с цел да бъдем прецизни в контрола “, акцентира Делян Иванов.

„ Целият разполагаем запас е на открито. Има доста извършители, убеждаваме се всеки ден, тъй като минаваме около детските площадки, парковете - все се намира по някой, който се счита за по-умен от останалите. Хванатите в нарушаване ще бъдат съществено глобени “, акцентира и кметът.



Правилата за биологична сигурност и тяхното съблюдаване са в компетенциите на Регионалната здравна ревизия
. „ Имаме информация, че се вършат планови инспекции “, добави Делян Иванов.

В помощ на всички жители, които търсят информация, на формалния уебсайт на Община Стара Загора има направена специфична секция, в която хората могат да се осведомят, както и да открият синтезирана най-важната информация, обвързвана с ограниченията за ограничение на вируса.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР